Keräys äänestyspaikoilla 26.5.-13.6.2021

pieni ele -vaalikeräys kerää äänestyspaikoilla lahjoituksia kotimaan pitkäaikaissairaiden ja vammaisten hyväksi. Lahjoituksilla autetaan muun muassa sydänsairaita, epilepsiaa sairastavia, invalideja, sokeita, kuuroja, aivosairaita, lapsia, nuoria ja aikuisia sekä heidän perheitään. Apu voi olla mitä vain opaskoirien kouluttamisesta vertaistukeen ja kuntoutukseen. Ennen kaikkea lahjoituksilla annetaan onnen hetkiä arkeen niitä tarvitseville.

Keräyspaikat ovat olleet äänestyspaikoilla vuodesta 1907 asti. pieni ele -keräyslippaat lipasvahdin kera löytyvät kuitenkin tänä vuonna harvemmilta äänestyspaikoilta koronarajoituksista johtuen.

Koronatilanne uhkaa vaalien yhteydessä tehtävää perinteistä lipaskeräystä, sillä varsinkin suurissa kaupungeissa kaikille äänestyspaikoille ei terveysturvallisuussyistä voi mennä vapaaehtoisia keräyslippaineen kuten normaalisti. Tämän vuoksi noin 1,2 miljoonan euron suuruinen keräyksen tuki uhkaa jäädä saavuttamatta. Suurimmaksi osaksi käteislahjoituksiin perustuva keräys on aiemmin ollut yli 10 000 vapaaehtoisen yhteisponnistus äänestyspaikoilla ympäri Suomea. Vaalien yhteydessä vapaaehtoisten keräämä tuki on merkittävä pitkäaikaissairaille ja vammaisille.

Perinteisen lippaan puuttuessa pieni ele etsii ratkaisuja uusista digitaalisista lahjoitustavoista, jotta avunsaajat saisivat tarvitsemansa tuen. Lahjoituksia voi nyt tehdä verkossa, tekstiviestitse ja MobilePay-sovelluksella. pieni ele toivoo, että lahjoittajat löytävät uudet keräystavat.

”Keräykseen lahjoittaminen on ollut monelle suomalaiselle tärkeä äänestyspäivän
perinne. Uskomme, että sama auttamisenhalu ja myötäeläminen vaikeina aikoina näkyy nytkin, vaikka joudumme osittain muuttamaan lahjoitustapoja pandemian takia. Toivommekin, että ihmiset edelleen löytävät keräyksen, sillä lahjoituksista saatu apu on sen saajille korvaamatonta”, sanoo pieni ele -keräyksen toiminnanjohtaja Erika Mäntylä.

Perinteinen, aiemmin Vaalikeräyksenä tunnettu, pieni ele -keräys on 114 vuotta toteutettu vapaaehtoisvoimin lipaskeräyksenä äänestyspaikoilla. Vuodesta 1907 asti toimineen hyväntekeväisyyskeräyksen tuotot jaetaan pienessä eleessä mukana olevien 15 kotimaan vammais- ja terveysjärjestön kesken. Järjestöt käyttävät keräysvarat mm. vertaistukeen, kuntoutukseen, neuvontaan ja apuvälineiden hankintaan. Järjestöjen kautta keräystuotoista saa apua yli 300 000 pitkäaikaissairasta ja vammaista Suomessa.

Mielenterveyspalvelut kriisissä – kaikki tuki tarvitaan

Mielenterveyden keskusliitto on yksi 15 pieni ele -keräykseen kuuluvista terveysjärjestöistä. Pandemia-aika on nostanut mielenterveyspalveluiden tarvetta entisestään.

”Koronan myötä jatkossa ihmiset ymmärtävät paremmin, että ihmisen mieli voi mennä rikki. Ihmiset ovat uupuneet, eristäytyneet ja jääneet yksin. Toimintakyky on monilla alentunut jo vain kotona olemisesta rajoitusten myötä. Kuormittavuus psykiatrisessa hoidossa on äärirajoilla ja nykyiset resurssit eivät riitä. Potilaat nukkuvat käytävillä. On tärkeää nähdä, että koronarajoitusten aikana on paljon niitä, jotka uupuvat, eivätkä ehkä koskaan kokonaan toivu. Terveitä ihmisiä tarvitaan ja apua siihen, että ihmiset pysyvät terveinä, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtajan Olavi Sydänmaanlakka painottaa.

Sydänmaanlakan mukaan vaalikeräyksellä ja sen avulla on korvaamaton tehtävä.
”pieni ele -vaalikeräys on eräänlainen demokratian ja hyvinvointivaltion kulmakivi äänestyspaikalla. Äänestäjälle keräys on muistutus hyvinvointivaltion ytimestä. Yhteiskuntamme rakentuu arvolle, jossa kannatellaan sitä, joka ei itse jaksa itseään kannatella. Tämä vaalikeräyksen perinne on ainutlaatuista maailmassa”, Sydänmaanlakka jatkaa.

Lahjoitustavat
MobilePay: 64971
Tekstiviesti: LAHJOITA10 numeroon 16301
Verkkolahjoitus: www.pieniele.fi
Tilisiirto: Pieni ele ry FI73 5727 1820 0477 19 Keräyslipas kuntavaalien äänestyspaikoilla 26.5.–8.6. ja 13.6.

Lisätietoja:
Erika Mäntylä
toiminnanjohtaja
Pieni ele ry
p. 040 529 5409
erika.mantyla@pieniele.fi