Vapaaehtoiset: ”Lipaskeräys on koukuttavaa!”

Pensseleitä, kyniä, paperia, maalia ja muuta taiteiluun tarvittavia välineitä on saatu hankittua mielenterveyskuntoutujille tarkoitettuihin Taiteen Sulattamo ry:n työpajoihin pieni ele -keräyksen lahjoitusten avulla. Työpajaohjaaja Karoliina Itkonen osallistui ensimmäistä kertaa kerääjäksi, jotta työpajoja varten saataisiin lahjoituksia.

Oli superhauskaa ja ihan sairaan koukuttavaa olla lipaskerääjänä! Ekaan tuntiin ei tullut melkein ketään lahjoittajaa. Olin että ei tästä tuu mitään. Sit alkoi tulla!

Karoliina

”Ja huomasin, että köyhä antaa vähästään. Kun joku antoi jotain, niin alkoi oottaa seuraavaa”, Karoliina kertoo.

”Sitten tuli aina erilaisia lahjoituksia ja isompia summia. Tuli kuin peliriippuvuus, ettei voi lopettaa keräämistä! Hyvää keräämisessä oli, ettei menty lahjoittajien perässä anna, anna -tyyliin, odotettiin vain lahjoituksia. Kun joku näki, että joku antoi niin sitten toinenkin tuli antamaan. Kohtaamiset lahjoittajien kanssa olivat ihania.”

Aluksi hiljaa, lopuksi rohkaistuen

Taiteen Sulattamon työpajoissa osallistujista tulee usein pidempiaikaisia kävijöitä ja vaikutuksen hyvinvointiin voi selvästi nähdä. Esimerkiksi hyvinvointiryhmässä ensimmäinen kerta on tosi hiljainen. Tehdään yhdessä ruokaa, mutta osa pelkää jopa keittiötä. Puolen vuoden aikana tekemisen vauhti kiihtyy ja voi nähdä silminnähden huomattavaa voimaantumista. Suurin osa osallistujista on arkoja, ujoja ja paniikkia tai ahdistusta kokevia. Pikkuhiljaa alkaa tulla rohkeutta tehdä asioita ja kommunikoida muiden kanssa. Silmistä näkee, kun rohkaistuminen tapahtuu

”Taide on turvallinen taulu, johon heijastaa asioita. Kun kirjoittaa vaikkapa runoa, voi hankalia asioita käsitellä helpommin. Taiteellisessa ilmaisussa on turvallisempaa purkaa asioita, kun taustalla on vaikka perheen vaikeita kokemuksia”, kertoo Juho Laitalainen, Taiteen Sulattamon projektiassistentti.

Kaikki voivat hyötyä taiteesta, koska kaikilla on jotain haasteita, vaikkei olekaan mitään diagnoosia.

Juho

Kokeile kerran ja näet millaista on olla mukana

”Tämä pienen eleen kerääjänä oleminenhan ei ole samaa kuin feissaaminen ja on hyvä muistaa, että ihmiset suhtautuvat kerääjään positiivisesti. Ei tarvitse pelätä, että ihmiset olisivat ikäviä, ihmiset ovat positiivisia”, Juho sanoo.

”Ei juosta ihmisten perässä pyytämässä lahjoituksia, oot vain rauhassa paikallasi ja odotat. Kokeile kerran ja näet millaista on olla mukana. Pääsen itse vieläkin siihen onnistumisfiilikseen!” hehkuttaa Karoliina.

”Fiilis oli kevyt, olin tehnyt jotain merkittävää. Hyväntekeväisyydestä tulee onnistumisen fiilis, ei ollut sellaista pakkotyötä”, kuvailee toista kertaa lipaskerääjänä ollut Juho tunnelmia keräyspestin jälkeen.

”Jäi tosi superhyväfiilis! Oli ihana keräyksen jälkeen tulla kertomaan kaikille tehtävästä ja onnistumisen tunteesta ja siitä, että on oikeesti tehnyt jotain hyvää”, iloitsee Karoliina.

Taiteen Sulattamo kuuluu pieni ele -keräyksessä mukana olevaan Mielenterveyden keskusliittoon. Taiteen Sulattamossa tarjotaan taiteen keinoin kokemusasiantuntijuutta ja työpajoja. Pajoihin ei tarvitse ilmoittautua, kaikki voivat tulla mukaan. Viestinä on, että elämänlaatua voi parantaa taiteen avulla. Kokemusasiantuntijat kertovat taiteen avulla kokemuksistaan, ja he pystyvät ymmärtämään haasteet, joita osallistujilla on.

Lahjoita keräyslippaaseen äänestyspaikalla

Lahjoittaminen on ollut monelle suomalaiselle tärkeä äänestyspäivän perinne 115 vuoden ajan. Jatketaan yhdessä perinnettä kotimaan vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hyväksi. Keräys on tuttu vaalien äänestyspaikoilta, mutta keräyksemme on poliittisesti sitoutumaton. Tehtävämme on tukea vammaisia ja sairaita.

Lahjoituksilla saadaan arkisia onnen hetkiä, tukea ja turvaa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten arkeen. Lue lisää lahjoituskohteista.

Lämmin kiitos avustasi!

Voit lahjoittaa myös täältä