pieni ele keräsi 2 miljoonaa pitkäaikaissairaille ja vammaisille
Perinteinen Pieni ele -lipaskeräys sai suomalaiset tukemaan jälleen pitkäaikaissairaiden ja vammaisten hyväksi tehtävää työtä. Keräys oli keväällä eduskunta- ja eurovaalien äänestyspaikoilla.
Lahjoituksilla saadaan muun muassa kuntoutusta, apuvälineitä, virkistystoimintaa ja vertaistukiryhmiä. Lahjoitusten avulla helpotetaan ja piristetään monen sairastuneen tai vammaisen arkea. Useille lahjoittajille keräykseen osallistuminen on pitkä perinne hyvän asian puolesta. Vuoden 2019 keräyksissä suomalaiset lahjoittivat Pienelle eleelle 2 miljoonaa euroa.
– Suuri kiitos kaikille lahjoittajille! Lahjoitusten avulla varmistetaan, ettei kukaan jää yksin sairautensa, vammansa tai mielenterveyshaasteidensa kanssa, kertoo keräyksen toiminnanjohtaja Erika Mäntylä. Vapaaehtoisia mukana yli 10 000
Moni keräyksen vapaaehtoisista lipaskerääjistä on itsekin sairastunut tai vammautunut. Yli 10 000 vapaaehtoisen yhteistyöllä on mahdollista järjestää koko Suomen kokoinen keräys.
– Saan hyvän mielen ja on vain niin mukava päästä auttamaan! Lahjoitusten avulla me pystymme järjestämään esimerkiksi epilepsiaa sairastaville ja heidän perheilleen virkistysviikonlopun, kiittelee monta vuotta vapaaehtoisena toiminut Ritva Malinen Kotkasta.
pienen eleen tuella Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Epilepsialiitto, Hengitysliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kuuloliitto, Kuurojen Liitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais- ja maksaliitto, Neuroliitto, Näkövammaisten liitto, Psoriasisliitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Reumaliitto ja Suomen Sydänliitto tukevat sairastuneita ja vammaisia.
pieni ele -keräys oli aiemmin nimeltään Vaalikeräys. Se sai alkunsa jo vuonna 1907, jolloin ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä kerättiin varoja tuberkuloosin vastustamiseen. Tänä päivänä pieni ele perustuu 15 järjestön väliseen yhteistoimintaan. Järjestöjen paikallisyhdistykset toteuttavat keräyksen vapaaehtoisvoimin kunnissa ympäri Suomen. Vapaaehtoisia on mukana toistakymmentä tuhatta. Lipaskerääjät ovatkin keräyksen sielu. Keräystuotto jaetaan pienessä eleessä mukana olevien 15 kotimaan vammais- ja terveysjärjestön kesken. Järjestöt käyttävät keräysvarat mm. kuntoutukseen, apuvälineiden hankintaan ja edunvalvontaan. Paikallisyhdistyksissä keräysvarojen avulla järjestetään esimerkiksi neuvontaa, vertaistukiryhmiä sekä virkistystoimintaa.